Téli gumi a kerékpáron – a bringán is cseréljünk külsőket!

Téli kerékpár gumi összegyüjtünk számtalan jó tanácsot, milyen kerékpár gumi az optimális a novembertől márciusig a vizes,havas,jeges útviszonyok között. Sok kerékpárosnak van sokféle meggyőződése, s valóban nincs egyöntetű megoldás, különböző kerékpározási szokásokat tekintve különbözhet az ideális gumikülső. Még akkor is, ha főleg csak aszfalton, országúti használatról beszélünk – mint jelen írásunkban – terepen ugyanis annyira eltérhetnek ízlések és pofonok, hogy nehéz lenne egy bizonyos tipusra ráfogni hogy az a tuti . Persze országúton is a bringás szokásaitól függ az optimális megoldás, ha valaki télen mondjuk csak görgőzik és nem megy ki 10 fok alatt sportolni, akkor vegyen a hátsó kerékre speciális görgőkhöz tervezett gumit… Nyilván az sem mindegy, hogy valaki főleg sportolásra használja-e a bringát, kimegy-e tekerni esőben is, vagy csak szárazabb időben, de mondjuk a komoly fagyok sem zavarják.Ha tehát szempontrendszert akarnánk felállítani, akkor igen, érdemes figyelembe venni a külső felületét, aminél kicsit jobban számít a gumiösszetétel, ami  igazán fontos, hogy milyen alakváltozásra képes menet közben a gumi, mekkora felületen tapad az útra. Utóbbi szempontból alapján, minél alacsonyabb nyomást érdemes használni télen, értelem szerűen ezt minél ballonosabb gumival tehetjük meg, továbbá a szingós és a belső nélküli rendszereknél eleve jobb az úttartás.

Sokszor került szóba a defekt kockázata, amit nem csak felütésre, hanem szúrásra is értendő. Télre sokkal inkább érdemes jó defektvédelemmel ellátott gumit választani, mint a versenyszezonra, hiszen  nem számít a nagyobb tömeg, ugyanakkor defekt esetén 5 fokban sokkal nagyobb szenvedés egy gumicsere az út szélén, Vagyis a jó tapadás biztosításán kívül fontos elkerülni ezeket a kényszer pihenőket, mert könnyen  lefagyhat a kezünk.

Egy hétköznapi kerékpáros, aki  inkább csak közlekedésre használja a kerékpárt télen, reméljük ugyanúgy levonhatja a tanulságokat a fentiekből, mint a megszállottak. Nyilván közlekedéshez máshogyan alakulnak az árkategóriák,  de tartsuk szem előtt, hogy a kerékpárgumi télen az egyik legfontosabb alkatrész a teljes kerékpáron, ami biztonságosabbá teheti a bringázást, így spórolni  sem szabad, ha használod a kétkerekűt!!

A szöges gumikról is érdemes pár szót mondani, hiszen jeges úton ezek jelentik az egyetlen biztonságos megoldást. . Egyébként meg nehezek, nem jeges úton borzasztó haladni velük, de a tükörjégen nem dobsz egy hátast az első kanyarban.

Reméljük senkinek nem megy el a kedve a téli kerékpározástól!  Biztonságos gurulást kívánunk!